FI SV

Tre kommunikationstips från Österbotten

22.10.2018 12.30
Nyhet

Beredningen av reformen är en massiv kommunikationsinsats både nationellt och i landskapen. Behovet av information är stort och det finns lite pengar att använda.

I Österbotten har vi satsat på kommunikation ända sedan reformen startade: organisationernas gemensamma kommunikationsgrupp var en av de första arbetsgrupperna som grundades år 2016. Gruppen har fortsatt jobba effektivt sedan dess. Samarbetet har resulterat i att vi har etablerat bra och kostnadseffektiva sätt att kommunicera.

För personalen: Inspelade videoinfon

Cirka varannan månad ordnar vi ett informationsmöte för personalen. Det sänds direkt via videolänk och inspelningen läggs ut på Youtube efteråt. En del av infomötena är lägesrapporter från beredningen men de kan också ha ett tema, till exempel beredning av personalärenden. Personalen har möjlighet att skicka in sina frågor i förväg eller ställa frågor under sändningen. Speciellt i organisationer där personalen jobbar med kunder eller arbetar i skift är det omöjligt att få hela personalen att samlas på ett ställe samtidigt. Inspelade infotillfällen når alla mottagare på samma sätt; innehållet och kanalen är desamma oberoende var i landskapet de jobbar. Genom att publicera personalinfon på Youtube, bara ett klick bort, är de så lättillgängliga som möjligt för alla. 

För beredare och beslutsfattare: Nyhetsbrev

I nyhetsbrevet samlar vi det viktigaste som gäller beredningen en gång i månaden. Tanken bakom nyhetsbrevet är ”om du bara följer med en kanal, följ den här”. Helheten visar på ett konkret sätt hur reformen påverkar olika sektorer och tjänster. Också det nya landskapets anställda syns i nyhetsbrevet. Varje månad presenterar vi sakkunniga på sitt jobb. De berättar om sitt arbete, om hurudana förväntningar de har på reformen och om hur beredningsarbetet syns i arbetet redan nu.

För invånare: Pussel

I våras beställde vi ett stort pussel i form av Österbotten, som har varit med oss på mässa, seminarier och andra evenemang. Landskapets kommuner ska pusslas ihop och bilda Österbotten. Det låter lätt, men är en lagom klurig tankenöt. Pusslet har lockat människor i alla åldrar och vi har samtidigt fått en bra chans att byta några ord med dem om landskaps- och vårdreformen.

PS. I Österbotten kommunicerar vi på två språk. För oss är tvåspråkighet ingen kuriositet, utan vardag; svenskan och finskan behövs lika mycket. Personalinfon hålls på österbottniskt sätt så att vi byter språk då och då. Det tar alltid lite mera tid att göra två språkversioner av material och texter, men samtidigt förbättrar det innehållet, eftersom vi läser den ursprungliga texten noggrant när vi jobbar med översättningen. Myös tämä artikkeli löytyy kahdella kielellä.

Läs mera om reformen i Österbotten på dittosterbotten.fi

Petra Fager

informatör, Landskaps- och vårdreformen i Österbotten, Österbottens förbund

Hyvät käytännöt