Päivystysapu 116 117 - ohjausta ja neuvontaa puhelimen ja digi-palvelujen avulla

Sosiaali- ja terveydenhuollon päivystykseen rakennetaan kansallista ohjaus- ja neuvontapalvelua. Vuonna 2019 Suomessa on käytössä yksi päivystyksellinen puhelinnumero 116 117. Siihen asukkaat voivat soittaa päivystyksellisissä sosiaali- ja terveysongelmissa, joissa ei ole kyse hätätilanteesta.

Päivystysapu 116 117 tarjoaa asukkaille päivystyksellistä ohjausta ja neuvontaa puhelimitse sekä verkossa. Se täydentää hätäkeskuksen ja ensihoitopalvelun toimintaa.

Palvelun tavoitteena on parantaa asukkaiden saamaa palvelua, vähentää päivystyskäyntejä ja ensihoidon tehtävämääriä. Tavoitteena on myös ohjata hätänumeroon kuulumattomat puhelut oikeaan paikkaan.

Osa maakuntien sote-palveluja

Suomesta on puuttunut yhtenäinen neuvonta- ja ohjaustoiminto, jolla sosiaali- ja terveystoimen päivystyspalvelut tehdään saavutettaviksi erilaisin puhelin- ja digitaalisin ratkaisuin. Terveydenhuollon päivystyksellistä neuvontaa ja ohjausta on toteutettu eri alueilla vaihtelevin tavoin.

Päivystysapu 116 117 on alueellisesti järjestettävä palvelu, joka noudattaa kansallisesti yhtenäisiä kriteerejä. Kansallisesti yhtenäisiä asioita ovat esimerkiksi puhelinnumero 116 117 ja digitaaliset palvelut, joista kansalaiset tavoittavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ympäri vuorokauden.

Kriteereihin kuuluvat myös yhtenäiseen rakenteiseen muotoon kirjattava tieto, hätäkeskuksen kanssa tehtävän yhteistyön periaatteet ja toimintatavat sekä integraatio maakunnan ei-kiireellisiin ja kiireellisiin palveluihin. Maakunnat voivat halutessaan täydentää kriteerejä.

116 117-palvelua pilotoitu jo Porvoossa ja Kuopiossa

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti kansallisen Päivystysapu 116 117 -hankkeen 1.9.2017. Hanke etenee alueellisten pilottiprojektien avulla, joista ensimmäiset ovat jo aloittaneet toimintansa HUS:n Porvoon sairaanhoitoalueella sekä Kuopiossa.

Digitaalisissa palveluissa hyödynnetään Terveyskylän päivystystalon ja ODA-hankkeen parissa syntyneitä ratkaisuja:

Vuonna 2018 pilotit laajenevat useiden sairaanhoitopiirien alueille ja kaikille viidelle erityisvastuualueelle. Tavoitteena on kehittää pilottiprojektien kokemusten perusteella yhtenäinen kansallinen toimintamalli käyttöön kaikkialla manner-Suomessa vuoden 2019 aikana.

Lisätietoja

Viljami Hätönen, Projektikoordinaattori, STM, p. 029 51 63431, [email protected]