Muutoksessa-blogi

Vain harjoittelemalla tulee mestareita

Katja Palonen Antto Korhonen Teemu Eriksson Julkaisupäivä 6.2.2018 9.43 Blogit VM

”Suunnitelmallisuus, seuranta ja pääasiaan keskittyminen. Valmentautuminen ei ole rakettitiedettä, vaan asioiden pitkäjänteistä toteuttamista”. Näin totesi Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen vajaa vuosi sitten kommentoidessaan Niskasen Lahden MM-kisojen menestystä. Myös maakuntauudistuksen onnistunut toteuttaminen sekä maakuntien ja valtion välinen toimiva kumppanuus ovat eri toimijoiden pitkäjänteistä suunnittelua, toteuttamista ja yhdessä tekemistä.

Yksi tärkeä osa maakuntauudistuksen toteutuksessa on maakunnan ja valtion väliset keskustelut ja neuvottelut. Näitä neuvotteluja harjoitellaan meneillään olevissa simulointitilaisuuksissa. Neuvottelut käynnistyivät tammikuussa ja päättyvät maaliskuussa maakuntalain mukaisiin neuvotteluihin.

Valtiovarainministeriö koordinoi maakuntatalouden simulointiohjelmaa, jonka avulla valmistaudutaan maakuntien toiminnan hallittuun käynnistymiseen vuoden 2020 alussa. Simuloinnissa on kyse harjoittelusta. Simuloinnin avulla harjoitellaan maakuntien talous- ja ohjausprosessia ja talouspäätöksien tekemistä uudessa järjestelmässä. Käytännössä simulointi toteutetaan erilaisten työpajojen, koekeskustelujen, ohjeistuksien ja laskelmien kokeilemisen avulla. Simulointiin osallistuvat maakunnat, maakuntien palvelukeskukset, kunnat, valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö ja ympäristöministeriö.

Simuloinnin tavoitteena on saada harjoittelun avulla kokemusperäistä tietoa maakuntien talous- ja ohjausprosessin toimivuudesta niin maakunnissa kuin keskushallinnossakin. Lisäksi tarkoitus on saada maakunnittaisia arvioita uudistukseen liittyvistä väistämättömistä siirtymäkustannuksista sekä näkemys rahoituksen riittävyydestä ja mahdollisista sopeuttamistarpeista ensimmäisinä vuosina.

Tärkeää on myös harjoittelun avulla pienentää virheitä ja epätarkkuuksia budjetoinnissa sekä saada tietoa talous- ja ohjausprosessien sisällöllisestä ja aikataulullisesta toimivuudesta ja niiden vaatimuksista. Simuloinnin tarkoitus on varmistaa, että prosessi toimii tehokkaasti heti toiminnan alkaessa ja että sen sisältöjä saadaan täsmennettyä ennen ensimmäistä toimintavuotta.

Simuloinnin avulla halutaan myös varmistaa, että maakuntien itsehallinto toteutuu lainsäädännössä tarkoitetulla tavalla. Vuoropuhelussa on keskityttävä saamaan yhteinen käsitys haasteista ja tulevasta maakuntahallinnosta. Maakuntien itsehallinto edellyttää, että maakunnilla on mahdollisuus ottaa paikalliset olosuhteet huomioon.

Ja kuten urheilussakin, myös hallinnossa on harjoitusten jälkeen analysoitava, missä onnistuttiin ja mitä osa-aluetta pitää vielä treenata enemmän.

On myös uskallettava myöntää, jos jokin asia ei toimi. Harjoitussuunnitelmaa on pystyttävä tarvittaessa muuttamaan rohkeasti, jotta syksyllä alkavissa maakuntakisoissa kaikkien kunto on kohdallaan.

Katja Palonen, Teemu Eriksson ja Antto Korhonen

Kirjoittajat ovat valtiovarainministeriön virkamiehiä

Kommentit
Ei kommenteja vielä. Ole ensimmäinen.
Selaa blogin artikkeleita