Muutoksessa-blogi

Suun terveydenhuollon valinnanvapautta testataan jo Uudellamaalla

Frank Ryhänen Julkaisupäivä 7.2.2018 12.33 Blogit

Keski-Uudenmaan kokeilu on osa valtioneuvoston Palvelusetelikokeilua, jossa sovelletaan nykyistä palvelusetelilainsäädäntöä. Keski-Uudenmaan valinnanvapauskokeilu sai kesällä 2017 ainoana viidestä kokeilusta Sosiaali- ja terveysministeriön lisärahoituksen kokeilun laajentamisesta myös suun terveydenhuoltoon. Kokeilun ehdot ja periaatteet suunniteltiin ja valmisteltiin pikavauhdilla hyväksyttäviksi alkusyksyllä kokeiluun kuuluvissa kunnissa. Palveluntuottajien korvausmallia ja korvausten määriä valmisteltiin STM:n, kokeilusta kiinnostuneiden palveluntuottajien ja kuntien asiantuntijoiden kanssa. Lukuisiin tiedotus- ja työpajatilaisuuksiin osallistui suuri joukko kokeilusta kiinnostuneita palveluntuottajia.

Kokeilussamme palveluntuottajien korvauksista puolet maksetaan kapitaatiokorvauksena, jonka suuruus kokeilun alussa on 145 euroa / asiakas. Keskimäärin 40% (35 – 160 e) korvauksista maksetaan suoriteperusteisesti toteutuneen hoidon mukaan, ja lisäksi +/- 10% (0 – 60 e) maksetaan kannustinmekanismin perusteella.

Kannustinjärjestelmän mittareilla seurataan ja ohjataan palvelutuotannon laatua, kustannusvaikuttavuutta ja asiakastyytyväisyyttä verrattuna sekä toisiinsa että julkiseen tuotantoon.

Valintojen tekeminen yksityisille palveluntuottajille päästiin aloittamaan kuntien ja palveluntuottajien toimipaikoissa 8.1. Varsinainen valintaportaali, jossa asiakkaat pääsevät vertailemaan palveluntuottajien laatua, aikojen saatavuutta ja asiakastyytyväisyyttä verrattuna kuntien omaan tuotantoon, ja tunnistautuneena itse tekemään valintojaan, saatanee julkaistua helmikuun puolenvälin kieppeillä.

Nyt helmikuun alussa mukaan on ilmoittautunut neljä palveluntuottajaa, ja lisää tietysti toivotaan. Mukaan voi tulla missä vaiheessa vaan.

Vaikka kokeilun aloittamisesta ei ole vielä juuri lainkaan tiedotettu, niin kolmen ensimmäisen viikon aikana valinnanvapauttaan on käyttänyt jo yli 500 kokeilukuntien asukasta.

Heti kun valintaportaali on asukkaiden käytössä, tulemme tiedottamaan kokeilun alkamisesta laajasti kaikkien kuntien alueella. Siinä vaiheessa uskomme valintojen määrän lähtevän varsin hyvään vauhtiin.

Valinnanvapauskokeilujen laajennusrahoitusten myötä saamme mukaan suun terveydenhuoltoa kokeilemaan myös Tampereen, ja tulevien valinnanvapauspilottien mukana varmasti myös uusiakin alueita. Kokeiluissa ja piloteissa keräämme kokemuksia ja tuotamme tietoja, joita valtakunnallisen sote-uudistuksen ja valinnanvapauden suunnitteluun ja valmisteluun tarvitaan. Yhdessä, hyvä tästä tulee.

 

Frank Ryhänen, Projektipäällikkö
Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä 

Kommentit
Ei kommenteja vielä. Ole ensimmäinen.
Selaa blogin artikkeleita