Muutoksessa-blogi

Pelastuslaitosten JTS-prosessi vaatii vielä viilaamista

Olli-Pekka Ojanen Julkaisupäivä 28.3.2018 15.16 Blogit

Maakunnan talousrakenteeseen liittyvä julkisen talouden suunnittelu eli JTS-prosessi on Pirkanmaan pelastuslaitokselle, kuten muillekin pelastuslaitoksille, kokonaan uusi talousasioiden käsittelytapa. Prosessia harjoiteltiin simuloimalla siihen liittyviä neuvotteluja pelastuslaitosten, sisäministeriön ja valtiovarainministeriön kesken helmi-maaliskuussa.

Tällä hetkellä tämän kokemuksen mukaan kunkin talousarviovuoden suunnitteluun tarvitaan kaksi kierrosta. Ennen kuin päästään pelastuslaitoksille jo tuttuun kuntakäsittelyn kaltaiseen maakunnan omaan talousarvioprosessiin, käydään valtion talousarvioprosessin kaltainen neuvottelukierros ministeriöiden kanssa. Tämä on pelastuslaitoksen näkökulmasta hämmentävää.

Erinomaista on, että tulevaa talousarvioprosessia pystytään simuloimaan ja tällä tavalla tutustumaan monimutkaiseen kokonaisuuteen. Nyt käydyissä harjoitusneuvotteluissa ilmapiiri oli puolin ja toisin hyvä ja tiedostettiin, että kaikki harjoittelevat.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen neuvotteluote sisäministeriön kanssa käytyihin neuvotteluihin oli, ainakin oman käsityksemme mukaan, mahdollisimman konkreettinen. Olimme mielestämme varsin huolellisesti valmistelleet käsiteltävän materiaalin ja itse neuvonpito oli luonteva.

Tulevien neuvottelujen sisältöä tulee kehittää keskittymällä vain niihin asioihin, jotka vaikuttavat suoraan käsiteltävänä olevan vuoden talouteen. Vaikka tarkastelun pohjana on palvelutasopäätös ja sen toteutuminen, on tässä pitäydyttävä selvästi henkilöstö-, kalusto- ja kiinteistöresursseissa.

Simulointineuvottelujen toisessa vaiheessa valtiovarainministeriön kanssa näkökulma oli lähes kokonaan sosiaali- ja terveystoimen näkökulma. Tämä herättää kysymyksen valtion neuvotteluprosessin tiedonkulusta. Kulkeeko viesti Pirkanmaan pelastustoimen asioista syksyn sisäministeriön kanssa käydystä neuvonpidosta kevään maakuntalain 13 §:n mukaisiin valtiovarainministeriön neuvotteluihin? Samoin neuvotteluissa esiin tullut talouden lähtötason epäselvyys aiheuttaa takuulla jatkopohdintaa.

JTS-järjestelmä yhdistettynä maakunnan taloussuunnitteluun on haastava ja pelastuslaitokselle aiempaa monimutkaisempi taloussuunnittelutapa, joka vaatii vielä kaikilta osapuolilta resursseja ja asiaan paneutumista.

Olli-Pekka Ojanen

pelastusjohtaja
Pirkanmaan pelastuslaitos

Kommentit
Ei kommentteja vielä Ole ensimmäinen.
Selaa blogin artikkeleita