Muutoksessa-blogi

Miten turvaamme onnistuneen toimeenpanon?

Päivi Nerg Julkaisupäivä 11.1.2018 12.00 Blogit VM

Uusi vuosi 2018 alkoi osaltani isolla muutoksella, taas kerran. Suomen hallintopolitiikan vetovastuu ja siihen kylkeen sijoitettu maakunta - ja sote-uudistuksen projektijohtajan vastuu ovat nyt käsissäni. 

Uusi vuosi 2018 alkoi osaltani isolla muutoksella, taas kerran. Suomen hallintopolitiikan vetovastuu ja siihen kylkeen sijoitettu maakunta - ja sote-uudistuksen projektijohtajan vastuu ovat nyt käsissäni.

On hienoa tarttua kanssanne näihin meitä kaikkia julkisessa hallinnossa työskenteleviä, mutta toisaalta myös jokaista kansalaista koskettaviin haasteisiin. Yhdessä tehden voimme rakentaa Suomesta taas hieman paremman paikan elää ja tehdä töitä.

Raamit ovat olemassa, mutta selkeytystä tarvitaan

Edessäni on reformiministeriryhmässä vahvistettu maakunta- ja sote-uudistuksen runkosuunnitelma vuosille 2017–2020. Asiakirja, josta tulee saada elävä, päivittyvä asiakirja. Siihen on koottu yhteen toimeenpanon näkökulmasta tavoitteet, organisointi, vaiheistus, johtamisjärjestelmä, viestintä ja rahoitus. Organisoituminen muutosohjelmiksi on yksi koko ajattelun kulmakivi.

Raamit toimeenpanon johtamiselle ovat siis olemassa ja kuvattu. Omasta näkökulmastani kuitenkin siis vasta raamit. Ja tätä raamia meidän tulee koko maakunta- ja sote-uudistuksen joukkueen kanssa täsmentää. Selkiinnyttää, viestiä sekä luoda seuranta ja arviointimekanismit.

Mitkä ovat olennaiset muutosohjelmat, miten ne projektoidaan ja miten niitä seurataan? Miten luomme aidon, reaaliaikaisen tilannekuvan uudistuksen eri vaiheista? Miten kokonaisuuden riskienhallinta organisoidaan? Kuinka hoidamme viestinnän kansalaisille, muutoksen kohteena olevalle henkilöstölle, asiantuntijoille ja medialle?

Paljon on kysymyksiä siis ilmassa. Tuntuu kuitenkin myös hyvältä, että niin paljon ja hyvää työtä on jo tehty sekä valtakunnan että maakuntien tasolla. Kiitos siitä. Tästä on hyvä jatkaa.

Dialogisuus keskiöön

Itselleni tärkeitä arvoja jatkotyössä ovat luottamuksen rakentaminen aidon, avoimen, rehellisen dialogin kautta. Yhteistä ymmärrystä tulee kasvattaa eri tahojen kanssa. Siinä on haastetta koko uudistusväelle.

Me tarvitsemme koko valtakunnan ja maakunnan tason ihmisten sitoutumisen yhteiseen tekemiseen.

Meidän on pystyttävä hyödyntämään sekä tietopohjan rakentamisen että digitaalisuuden hyödyt 18 monialaisen maakunnan tueksi siten, että meillä on oikea tieto oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Alkukevät 2018 on vielä viimeisten koko uudistukseen kytkeytyvien lakien osalta kiireistä valmistelutyön aikaa. Maalis-huhtikuussa hallitus on saanut lait eduskuntaan ja vielä ennen kesälomia parlamentaarikkomme käsittelevät lait. Samaan aikaan jatkuu toimeenpano. Vaikka ilmassa on vielä epävarmuuksia pykälien osalta, ovat periaatteet kuitenkin tiedossamme. Jatketaan siis toimenpanoa yhdessä ja rukataan yksityiskohdat kuntoon, kun lait ja asetukset ovat voimassa.

Projektinjohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nerg
valtiovarainministeriö

Kommentit
Lisää kommentti
Kari Salmi
Hyvä, rohkeasti ja otteella kuten olet toiminut ennekin
Kirjoitettu 11.1.2018 16:04.
Markku Jääskeläinen
Menestystä toimeenpanoon. Olet ansainnut luottamuksen.
Kirjoitettu 12.1.2018 14:06.
Selaa blogin artikkeleita