Muutoksessa-blogi

Kohta se alkaa – VM:n superviikko!

Katja Palonen Antto Korhonen Teemu Eriksson Julkaisupäivä 12.3.2018 13.02 Blogit VM

Valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osastolla on ilmassa suuren odotuksen tuntua. Maakuntatalouden neuvotteluiden simuloinnit alkavat perjantaina 16.3.

Takana on pitkiä päiviä, lukuisia palavereja sekä paljon yhteistä pohdintaa ja tekemistä. Maakuntien tilannekuvat ovat valmistumassa. Kaikki alkaa pikkuhiljaa olla valmista maakuntatalouden neuvotteluiden simulointiin. Simuloinnin avulla harjoitellaan maakuntien talous- ja ohjausprosessia ja talouspäätöksien tekemistä uudessa järjestelmässä.

Maakuntien tilannekuvat, jotka ovat pohja neuvottelun keskustelulle, sisältävät muun muassa uusimman arviolaskelman maakunnan yleiskatteisesta rahoituksesta. Tämän lisäksi tilannekuva perustuu ministeriöiden kustannuskehitysraportteihin, simuloituihin ALKE-keskusteluihin, pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon neuvotteluihin.

Maakuntatalouden neuvotteluiden simuloinnissa tarkastellaan maakunnan kustannuskehitystä, miten se kehittyy ja miltä maakunnan tulevaisuus näyttää.

Lisäksi keskustellaan muun muassa investoinneista, maakunnan yhteistoimintajärjestelyistä sekä maakunnan muutoskustannuksista. Neuvottelujen sisältökysymykset vaihtelevat maakunnittain. Neuvottelu valmistaa syksyllä tehtävää maakunnan koetalousarviota, joka kattaa koko maakunnan toiminnan.

Neuvotteluista laaditaan loppuasiakirja, joka sisältää neuvotteluiden johtopäätökset. Johtopäätökset lähetetään maakunnille kommentoitavaksi. Simuloinnista kerätään myös palaute, jota käsitellään 25. toukokuuta järjestettävässä työpajassa. 

Valtiovarainministeriön superviikko alkaa perjantaina 16.3. Varsinais-Suomen neuvottelulla ja päättyy seuravana perjantaina 23.3. Keski-Pohjanmaan neuvotteluun. Tavoitteena on saada harjoittelun avulla kokemusperäistä tietoa maakuntien talous- ja ohjausprosessin toimivuudesta niin maakunnissa kuin keskushallinnossa. 

Viikon varrella on 18 kohtaamista, joista jokainen on erilainen ja oman maakuntansa näköinen.

Jokainen neuvottelu on oppimiskokemus niin meille valtion virkamiehille kuin maakunnille itselleen. Neuvotteluissa saadaan yhtenäinen tilannekuva sekä opitaan tuntemaan toisemme puolin ja toisin. Ilmassa on ehdottomasti odotusta ja innostusta, mutta myös pientä jännitystä...

Katja Palonen, Teemu Eriksson ja Antto Korhonen
Kirjoittajat ovat valtiovarainministeriön virkamiehiä, jotka valmistelevat maakuntatalouden neuvotteluiden simulointia

Kommentit
Lisää kommentti
Selaa blogin artikkeleita