Muutoksessa-blogi

Kaikki tahtoo tehdä kasvupalveluja

Lari Anttonen Julkaisupäivä 19.4.2018 10.00 Blogit TEM

Allianssi, asiakaslähtöisyys, yhteensovittaminen, tietojärjestelmät, hankintaosaaminen ja palvelutuotanto. Siinäpä osa kevään hittisanastosta, joka herätteli keskustelua kasvupalvelujen aluetilaisuuksissa ympäri Suomea.

Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti yhdessä maakuntien ja KEHA-keskuksen kanssa kasvupalvelujen aluekierroksen maalis-huhtikuussa. Eri puolilla maata järjestettiin kuusi yli- maakunnallista tilaisuutta, joissa käsiteltiin kasvupalvelujen valtakunnallisen ja alueellisen valmistelun tilannetta. Tilaisuudet keräsivät joko paikan päälle tai videon välityksellä yhteensä reilut 1200 kasvupalveluista kiinnostunutta. Tilaisuuksien osallistujat kävivät vuoropuhelua kolmen laajan teeman puitteissa; järjestäjä-tuottaja, poikkihallinnollinen yhteistyö sekä digitaaliset palvelut.

Tilaisuudet osoittivat hyvin, että kasvupalvelut kiinnostavat niin tulevien maakuntien, kuntien kuin palveluntuottajien keskuudessa. Kouvolan tilaisuuden eräässä puheenvuorossa sanottiinkin pilke silmäkulmassa, että TEM on onnistunut erinomaisesti kasvupalvelujen brändäyksessä, sillä yleistä keskustelua seuratessa herää sellainen ajatus, että kaikki haluavat tehdä kasvupalveluja. Varma asia on kuitenkin se, että kevään kuluessa kasvupalvelutoimijoiden kahvipöytäkeskustelijoihin on tullut uusi muotisana - allianssi. Yhteistyömuoto, joka on paremmin tunnettu rakennus- ja infrapuolella, on leviämässä myös kasvupalveluihin. Kaikissa tilaisuuksissa allianssimalli sai aikaan vilkasta keskustelua siitä, mihin palvelukokonaisuuksiin malli sopii ja ketkä sopijapuolet olisivat. 

Allianssimallin yksityiskohtia selvemmältä vaikutti keskustelujen perusteella se, että intressit puhaltaa yhteiseen ”kasvupalveluhiileen” ovat yhteisiä. Osallistujat tiedostivat yleisesti tarpeen yhteensovittaa maakuntien kasvupalvelutehtävät ja kuntien elinvoimatehtävät. Eri puheenvuoroista välittyi vahvasti sellainen kuva, että alueiden eri toimijat haluavat löytää asiakaslähtöisiä ja kustannustehokkaita ratkaisuja, jotta ihmiset löytäisivät aiempaa paremmin töitä ja yritykset hyviä toimintaedellytyksiä.

Kasvupalvelukierroksen toinen runsaasti puhututtanut aihe oli soten ja kasvupalvelujen integraatio maakunnissa. Maakunnissa on hyvällä tapaa tunnistettu uudenlaisen yhteistyön ja palveluketjujen mahdollisuudet työllisyys- ja sotepalvelujen välillä.  Tarve ja mahdollisuudet ovat tiedossa. Tilausta on sen sijaan innovatiivisille ajatuksille siitä, miten tulevissa maakunnissa erityisryhmien palvelut kannattaa järjestää hyödyntämällä aiempaa paremmin monialaiset palvelut. Tosiasia on se, että kunnianhimoiset säästötavoitteet, jotka sote-uudistukselle on asetettu, toteutuvat vain, jos ennaltaehkäisevä työ saadaan aiempaa toimivammaksi. Kasvupalvelut ovat yksi tärkeä lenkki tässä mahdollisuuksien ketjussa. Toivottavasti soten ja kasvupalvelujen integraatiokeskustelu jatkuu yhtä hedelmällisenä ensi viikolla käynnistyvällä Oma maakunta –kierroksella! 

Kaiken kaikkiaan kuudesta tilaisuudesta välittyi ministeriöön se, että maakunnissa on hyvä tekemisen meininki ja kehittämistä halutaan tehdä laajalla rintamalla. Tarve uudistumiselle ja uusien toimintamallien kehittämiselle on ilahduttavasti tunnistettu, myös ylimaakunnalliselle yhteistyölle näyttäisi olevan tilausta ja tarvetta. Maakunnissa selkeästi odotellaankin kuumeisesti lakien hyväksymistä eduskunnassa, jotta kasvupalveluita päästään aidosti tekemään.

Lari Anttonen

Erityisasiantuntija, TEM

Kommentit
Ei kommentteja vielä Ole ensimmäinen.
Selaa blogin artikkeleita