Vinkkejä maakunnallisen vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston perustamiseen

Valtiovarainministeriö 22.11.2017 14.11
Uutinen
Vinkkejä maakunnallisen vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston perustamiseen

Maakuntauudistuksen osallisuuden ja demokratian tiekarttaryhmässä on työstetty maakuntien valmistelun tueksi luonnokset maakunnallisten vammais- ja vanhusneuvostojen perustamisen oppaista. Oppaiden on tarkoitus olla apuna maakuntavalmistelussa sekä myös aikanaan näiden vaikuttamistoimielinten toiminnassa.

Maakunnallisista vaikuttamistoimielimistä pidettiin Kuntatalolla 1.11. työpaja, johon osallistui yli 30 edustajaa eri puolilta Suomea. Paikalla oli niin maakuntavalmistelijoita kuin vammais-, nuoriso- ja eläkeläisjärjestöjen edustajia. Työpajan antia on hyödynnetty opasluonnoksissa.

Luonnoksia voi kommentoida 11.12. mennessä Suvi Savolaiselle (VM) ja Tarja Krakaulle (Kuntaliitto). Luonnoksissa on pyritty tekemään selvä ero sen suhteen, mitä tuleva maakuntalaki edellyttää ja mitä sen lisäksi voi tehdä. 

Myös nuorisovaltuustoja koskeva opas tekeillä 

Maakunnallisia nuorisovaltuustoja koskeva opas on myös tekeillä. Opasta laaditaan yhteistyössä muun muassa Nuorisovaltuustojen  liiton (Nuva ry.) ja Kuntaliiton kanssa. Tavoitteena on saada opas valmiiksi vuodenvaihteeseen mennessä.

Marraskuun alun työpajassa keskusteltiin myös kielivähemmistön vaikuttamistoimielimeen liittyvistä kysymyksistä. Niitä koskeva diasarja löytyy Alueuudistus.fistä suomeksi ja ruotsiksi. Oikeusministeriö valmistelee sen osalta tiivistä opasta.

Tutustu tarkemmin:

Luonnos oppaasta maakunnallisen vammaisneuvoston perustamiseen
Luonnos oppaasta maakunnallisen vanhusneuvoston perustamiseen

Lisätietoja ja palute luonnoksista: 

Suvi Savolainen, puh. 02955 30122, suvi.savolainen(at)vm.fi
Tarja Krakau, 09 771 2592, tarja.krakau(at)kuntaliitto.fi