FI SV

Maakuntien ja ministeriöiden valmistelu etenee suunnitellusti

Valtiovarainministeriö 3.9.2018 13.40
Uutinen
Maakuntien ja ministeriöiden valmistelu etenee suunnitellusti

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu jatkuu tiiviisti niin maakunnissa kuin ministeriöissäkin. Kyselyn perusteella maakunnat hyödyntävät lisäaikaa erityisesti pidemmälle menevään valmisteluun.

Maakuntien valmistelutilannetta käytiin läpi maakuntien muutosjohtajien tapaamisessa 30. elokuuta. Kysyttäessä maakuntien muutosjohtajilta lisäajan hyödyntämismahdollisuuksia, nousi mahdollisuus asioiden pidemmälle vietyyn valmisteluun luonnollisesti esiin. Lisäajan hyödyntämispotentiaali tunnistettiin myös erityisesti ICT-palveluissa.

Maakuntien huolena on puolestaan ollut valtion osoittaman valmistelurahoituksen jatkuvuus ja riittävyys esivalmisteluvaiheen pitkittyessä. Maakuntien pidentyneen esivalmistelun edellyttämät resurssit varmistetaan, jotta valmistelu voi jatkua saumattomasti. Valmistelun ja toimeenpanon tukeen sekä ohjaukseen ehdotettiin elokuun lopun budjettiriihessä yhteensä 211 milj. euroa.

Tutustu koosteeseen: Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa 

Valmistelu jatkuu tiiviinä ministeriöissä – yhteistyötä tiivistetään

Myös ministeriöissä valmistelu jatkuu keskeytyksettä. Valtioneuvostossa valmistelun tärkeimpänä painopisteenä on nyt yhtenäisyyden parantaminen. Tavoitteena on työstää ohjaus- ja vuorovaikutusprosessia tiimissä, jossa olisi edustajia kaikista uudistusta valmistelevista kahdeksasta ministeriöistä. Ohjaustiimin tehtävänä on luoda ministeriöiden yhteiset toimintatavat ja käytännöt tulevalle valtion ja maakuntien vuorovaikutukselle. Työskentely tähtää keväällä 2019 järjestettäviin maakuntien neuvottelupäiviin, joissa yhtenäisen valtioneuvoston ja maakuntien vuorovaikutusta toteutetaan käytännössä.