FI SV

Kimpassa – Allihopa: Uusi maakunta rakentui Turussa palikoista

13.9.2017 10.13
Uutinen

Vuorovaikutus ja kansalaisten tapaaminen ovat tärkeitä sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa. Varsinais-Suomen uudistusväki pystytti yhteisen Kimpassa-Allihopa-osaston Turun messuille elokuussa ja kertoi tulevan maakunnan palveluista hauskalla ja käytännönläheisellä tavalla. Slogan kuului: Rakenna uusi maakunta, voita Jopo!

Iso, kaksikielinen messuosasto syntyi kaikkien uudistuvien organisaatioiden ja kuntien yhteisenä ponnistuksena. Päivystäjiä oli neljän päivän aikana kokonaiset 32, palomiehistä ja viestijöistä eri organisaatioiden johtajiin.

Osastolle houkutteli paitsi tiedonnälkä myös hauska tehtävä, jossa tulevan maakunnan tehtävistä rakennettiin palikkatorni. Saman tehtävän pystyi tekemään myös paperilla - pääasia oli, että tunnisti uuden maakunnan palvelut. Osallistujien kesken arvottiin turkoosi Jopo-pyörä. Jokainen sai myös pikapalkinnon, johon uuden maakunnan tehtävät on painettu.

Nuoret ryhtyivät innolla rakentamaan Kimpassa-Allihopa -osastolla uuden maakunnan tehtäviä palikoista. Pääpalkinto roikkui houkuttimena katossa

- Tavoitimme messuilla ainakin 1500 henkilöä, mistä olemme erittäin iloisia. Jokainen heistä oppi jotakin uuden maakunnan tehtävistä ja keskustelimme monen eri ikäisen ihmisen kanssa. Uudistus on kansalaisille vaikeasti ymmärrettävä kokonaisuus, siksi ruohonjuuritason kanssakäymistä kannattaa tehdä, sanoo Varsinais-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen viestintäryhmän puheenjohtaja Jessica Ålgars-Åkerholm.

- Maakuntauudistuksesta tiedetään vielä vähemmän kuin sote-palvelujen uudistumisesta, nyt pääsimme juttelemaan myös tästä aiheesta. Myönteinen kokemus messuilla oli myös se, että päivystäjät tulivat työn touhussa toisilleen tutuiksi, toteaa maakuntauudistuksen muutosjohtaja Laura Leppänen.

Sote-muutosjohtaja Antti Parpo on huomannut, että kansalaisten päällimmäinen huoli on oman terveyskeskuksen tai aluesairaalan säilyminen tulevaisuudessa. Samoja huolia tuotiin ilmi myös Turun messuilla.

Paneelikeskustelussa terveyspalvelut keskiössä

Messulauantain paneelikeskustelun aiheena oli arjen palvelut uudessa maakunnassa. ”Suurta sote-keskustelua” mainostettiin laajasti (myös messukeskuksen toimesta) etukäteen ja yleisöä oli ilahduttavan paljon.

Muutosjohtajat Antti Parpo ja Laura Leppänen, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä sekä TE-toimiston palvelujohtaja Jaana Hernelahti keskustelivat mm. sote- ja kasvupalveluista, rahojen riittävyydestä uudessa maakunnassa, tulevista maakuntavaaleista ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista. Juontajana toimi Pirjo Nuotio. Keskustelun antia jaettiin sosiaalisessa mediassa ja koko keskustelu videotiin. Ministeri Annika Saarikkokin istui yleisössä ja kävi jälkeenpäin Kimpassa-Allihopa-osastolla.

Paneelissa keskustelivat vas. Leena Setälä, Laura Leppänen, Antti Parpo ja Jaana Hernelahti. Ministeri Annika Saarikko (edessä) vieraili myös sote- ja maakuntauudistuksen osastolla.

Kuka sen himoitun Jopon sitten voitti? Onnetar suosi 12-vuotiasta Naantalin Rymättylän saaressa asuvaa Elias Kanotskinia. Elias ilahtui palkinnosta kovasti ja olettaa voi, että nyt ainakin yksi nuori varsinaissuomalainen suhtautuu sote- ja maakuntauudistukseen pelkästään positiivisella mielellä.

Kuvat: Jessica Ålgars-Åkerholm