Ihmis- ja arkilähtöinen hyvinvoinnin edistäminen Pohjois-Pohjanmaalla – mitä se käytännössä tarkoittaa?

30.11.2018 15.48
Uutinen
Ihmis- ja arkilähtöinen hyvinvoinnin edistäminen Pohjois-Pohjanmaalla – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Varsin arkiset asiat johtavat kokemukseen siitä, että elämme hyvää arkea ja elämää. Tämä on otettu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiyhteistyön kehittämisen lähtökohdaksi.

Haluamme pitää keskiössä sen, jota varten työtä tehdään – ihmisen, asukkaan, pohjoispohjalaisen. Puhumme ihmis- ja arkilähtöisestä hyvinvoinnin edistämisestä. Tämä lähtökohta pakottaa organisaatioiden ja toimijoiden hallinnollisten raja-aitojen kaatamiseen. Samalla se korostaa yhteisen tekemisen tarvetta ja mahdollisuuksia.

Vuosia sitten kuntien hyvinvointijohtamista kehittäneessä hankkeessa törmäsin usein ongelmaan siitä, mitä hyvinvointi ja sen edistäminen tarkoittavat. Abstrakti ja rajaton termi haittasi jäsentynyttä ja eteenpäin vievää keskustelua. Toisaalta sanalliset, muutaman rivin pituiset määritelmät olivat tylsiä ja jättivät aina jotain pois aiheuttaen kritiikkiä.

Tämän vellovan keskustelun välttämiseksi kehitimme Pohjois-Pohjanmaalla ns. joogaajakuvan, joka konkretisoi, helpottaa ja jäsentää ajattelua, keskustelua ja kehittämistä. Idea on yksinkertainen: Dia, jonka keskellä on joogaava ihminen ja hänen keskellään laatikko, jossa ovat hyvinvoinnin edistämisen päämäärät: koettu hyvinvointi, onnellisuus, elämänlaatu ja tyytyväisyys elämään. Ympärille on kerätty laatikoita, joihin on kirjoitettu päämääriin keskeisellä tavalla vaikuttavat asiat. Dian tekemisen perustana on sovellettu Marika Kunnarin väitöskirjaa.

Teemme hyvää työtä ja meillä on hyvä hyte-vire! Kuuntele lisää Pohjois-Pohjanmaan hyte-työstä:

Video: Mitä hyvinvointi on? Popmaakunnan hyte-valmistelu
Video: Toimijoiden hyte-tehtävät – Popmaakunnan hyte-valmistelu

Materiaalia on luettavissa myös Popmaakunnan verkkosivuilla

Sanna Salmela

Kirjoittaja on Popmaakunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija ja erikoissuunnittelija Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikössä. 

Hyvät käytännöt