FI SV EN

Palvelusetelikokeilut

Hallitus haluaa laajentaa asiakkaan valinnanvapautta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Parhaillaan käynnissä olevat palvelusetelikokeilut (tunnetaan myös nimellä valinnanvapauskokeilut) tuottavat tietoa uuden valinnanvapausmallin valmisteluun.

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti palvelusetelikokeilun osana hallituksen Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihanketta. Kokeilun avulla selvitetään asiakkaan valinnanvapauden vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen ja laatuun. Palvelusetelikokeilussa ovat tällä hetkellä mukana Hämeenlinna, Jyväskylä, Tampere, Keski-Uusimaa ja Ylä-Savo.

Palvelusetelikokeilut laajenevat

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) järjesti syksyllä 2017 valtionavustushaun, jossa alueet saattoivat hakea rahoitusta kokeilun laajennukseen. Myös uudet alueet saattoivat hakea mukaan palvelusetelikokeiluihin. Laajennetut ja uudet palvelusetelikokeilut ovat käynnissä vuoden 2018 loppuun. Kokeilut voivat jatkua vuonna 2019 erikseen sovittavalla tavalla.

Rahoitettavien hankkeiden sisällölliset painopistealueet ja laajuus ovat:

  • Jyväskylän kaupunki: perustason sote-palvelut. Kokeilu laajenee Jyväskylässä Kyllön, Palokan ja Vaajakosken kaupunginosiin sekä Hankasalmen ja Uuraisten kuntiin. Kokeilussa on mukana maakunnan väestöstä 50 %, valtionavustus: 2 400 000 €.
  • Tampereen kaupunki: henkilökohtaisen budjetin toimintamallin selvitystyö ja suun terveydenhuolto. Kokeilu laajenee Tampereen lisäksi Pirkkalan, Lempäälän, Valkeakosken, Nokian, Ylöjärven, Kangasalan, Hämeenkyrön ja Sastamalan seudun kuntayhtymän kuntiin (kunnilla omat sisällölliset painopisteet), mukana maakunnan väestöstä 84 %, valtionavustus: 1 600 000 €.
  • Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä: perustason sote-palvelut ja henkilökohtainen budjetti. Kokeilu laajenee Länsi- ja Itä-Uudellemaalle, väestöpohja 350 000 asukasta, valtionavustus: 2 800 000 €.
  • Ylä-Savon SOTE-kuntayhtymä: perustason sote-keskus ja henkilökohtainen budjetti. Kokeilu laajenee Kuopion kaupunkiin sekä Joroisten, Kaavin, Keiteleen, Leppävirran, Pielaveden, Rautavaaran, Tervon, Tuusniemen ja Vesannon kuntiin, mukana maakunnan väestöstä 73,4 %, valtionavustus: 2 800 000 €.
  • Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote): henkilökohtainen budjetti. Kokeilussa mukana maakunnan väestöstä 100 %, valtionavustus: 770 678 €.
  • Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä: henkilökohtainen budjetti. Kokeilussa mukana maakunnan väestöstä 96 %, valtionavustus: 446 160 €.
  • Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä: henkilökohtainen budjetti. Kokeilussa mukana maakunnan väestöstä 96 %, valtionavustus: 633.312 €.
  • Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä: perustason sote-palvelut. Mukana kokeilussa maakunnan väestöstä 90 %, valtionavustus: 1 440 000 €.
  • Vaasan kaupunki: henkilökohtainen budjetti. Kokeilussa mukana maakunnan väestöstä 67 %, valtionavustus: 680 000 €.

Työpaja palvelustelikokeiluista ja valinnanvapauspiloteista

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Sitra järjestivät valinnanvapauspilotteja ja palvelusetelikokeiluja käsittelevän työpajan 13.10.2017. Tutustu tilaisuuden materiaaleihin Sitran tapahtumasivulla.

Lue lisää

Palvelusetelikokeilu (stm.fi)

Lisätietoa

hankepäällikkö Vuokko Lehtimäki (STM), p. 0295 163 256, etunimi.sukunimi@stm.fi