Muutoksessa-blogi

Miten sosiaali- ja terveydenhuoltoa ohjataan rahoituksella?

Tuomas Pöysti Julkaisupäivä 22.9.2016 10.56 Blogit STM

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kertoo, miten sosiaali- ja terveydenhuoltoa ohjataan sote-uudistuksen jälkeen rahoituksella.

Rahoituksen uudistamisella on tarkoitus tukea hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista, turvata yhdenvertainen palveluiden saatavuus ja jarruttaa sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvua. Lisäksi uudistamisella on tarkoitus huolehtia, että oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin toteutuu. Menojen kasvun jarruttamisessa tavoitteena on, että vuoden 2029 loppuun mennessä menot olisivat kolme miljardia euroa nykyistä kasvuennustetta alemmat. Tällöinkin menot kasvavat nykyhetkeen verrattuna reaalisesti eli inflaatiota enemmän.

Rahoituksen ohjauksella ja valtion rahoitusmallilla valtio ja maakunnat ottavat vastuulleen ja riskilleen noin puolta julkisen talouden kestävyysvajeesta vastaavan pulman ratkaisemisen.

Rahoituksen kautta tapahtuvalla ohjauksella näkökulmaa siirretään oireiden hoitamisesta ja toimenpiteistä palkitsemisesta hyvinvoinnin edistämiseen sekä kokonaisvastuun ottamiseen palveluiden käyttäjän toimintakyvystä ja hyvinvoinnista. Tuottajien rahoituksessa olisi siksi perusteltua painottaa palvelun onnistumista eli lisäarvoa ja määritellä tuottajien saamia korvauksia asiakkaaseen liittyvän riskin ja palvelun vaikuttavuuden perusteella.

 

Kommentit
Ei kommenteja vielä. Ole ensimmäinen.
Selaa blogin artikkeleita